12. veebr 2012

Vürtsikad oad

Käisin mõned ajad tagasi jällegi oma vanematel külas ja seekord õnnestus ka oma ema sügavkülmas "šopata". Tulin sealt siis tulema terve suure kilekoti täie kraamiga, mis sisaldas rabarberit, porrut, tomatit, paprikat, tilli, ploome, kirsse, mustikaid, herneid ja türgi ube (teradena). Nüüd siis olen järjest neid ka oma toitudes rakendanud. Siin siis see, mis ubadest sai :)


Koostisained:
350g sügavkülmutatud türgi ubade terasid
250g purustatud tomatit
100g lahjemat peekonit
1 suurem küüslaugu küüs
1 keskmine mugulsibul
1/2 tšilli pipra kaunast
2 tl õli (küüslaugu maitselist)
0,5 dl vett
soola, 
1 tl kuivatatud ja purustatud peterselli


Kõigepealt võtsin oad sügavkülmast tavalisse külmikusse hommikul sulama. Õhtul võtsin oad, katsin külma veega ja panin üleöö likku (seda pole vaja teha kui olete oad pannud sügavkülma sellel ajal, millal nad on veel täiesti pehmed. Minul aga olid sellised pisut kõvemad isendid). Lõuna ajal panin oad puhta veega ja vähese soolaga keema ja keetsin kuni nad olid pehmed (mina hajameelse inimesena unustasin nad liiga kauaks keema ja seega sain pisut liiga pudrused oad - "hullemad" isendid nokkisin siis sealt otse peale keetmist ja külma veega loputamist suhu). Keesid umbes 30-45 minutit. 
Kuumutasin pannil õli. Panin sinna pisikesteks ribadeks lõigatud peekoni ja pruunistasin. Lisasin eelnevalt puhastatud ja hakitud sibula, küüslaugu ja tšilli pipra ning praadisin mõned minutid. Seejärel lisasin purustatud tomati ja vee. Loputasin selle veega eelnevalt purustatud tomati pakendi, et sealt kõik perad kätte saada. Hautasin saadud kastet kaane all madalal temperatuuril  aegajalt segades umbes 15-20 minutit, kuni kaste oli saavutanud sellise paksema tekstuuri. Seejärel lisasin kastmele juurde oad ja segasin kõik õrnalt segamini ja ühtlaseks. Maitsestasin peterselli ja soolaga ning lasin mõned minutid küpseda.


Lisandid:
Sõime lõunaks peale valmimist koos röstitud rukkileivaga. Tegin veel õhtulgi endale mõned võileivad (röstisin leivad, panin lusikaga ubade segu peale ja siis pooleks minutiks mikrolaineahju soojenema - väga mõnus). Järgmisel hommikul sai tegin "english breakfesti" ehk siis inglise hommikusöögi stiilis omlet (praadisin oasegu kergelt üle ja lisasin kolm lahtiklopitud muna, pudistasin veel peale pisut riivjuustu - sõime kõrvale röstsaia kurki ja kirsstomateid).


Tagantjärele tähelepanekud, soovitused:
Sai väga maitsev ja mõnus amps. mis minusugusele ubade armastajale vägagi meelt mööda oli.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar