22. veebr 2012

Vastlapäev

See aasta oli see liikuv püha siis 21. veebruaril. Mina tähistasin seda põhiliselt toitumise alaselt - pika liu laksmine tuleb mõnele teisele päevale korraldada. Nimelt valmisid minu elu esimesed vastlakuklid. Selleks googeldades tõmbasid mind mitmed retseptid, kuid lõpuks langes otsust Ragne vastlakuklite kasuks, millel siis seltsiks tõesti imemõnusad maasikad. 




Kuna olen pärmitaigna tegemisel ja kasutamisel amatöör siis tegin taina 1:1-le nii, nagu Ragne õpetas. Täidise tegin aga pisut omamoodi. Nimelt ma pole väga puhta vahukoore usku ( minu jaoks liiga rammus ja hakkab seetõttu vastu). Seega tegin täidise kuklitele sedamoodi:


2 dl 35% koort
100g Pajumäe talu vanillikohupiima kreemi
4 tl suhkurt
1 kuhjaga tl vanillisuhkurt


Kukleid sai kokku 8 (oleks võinud tegelikult teha 9, kuna mõned said ikka vägagi suured - pildilt ei taju tegelikku suurust). Täidist jagus mul tegelikult 7-le (läksin ilmselt jagamisega liiga lahkekes kätte), aga polnud hullu järgmise pärva hommikul pugisin ühe lihtsalt kohupiimakreemi kattega ära ja oli ka äärmiselt mõnus.


Üldiselt jäin kuklitega väga rahule. Sai sai vägagi maitsev ja on plaan selle taina järgi ka kunagi üks kringlike hakkama panna. Kui niisama saia mekkida siis oli sidruni maitset ka rohkem tunda, vahukoorekreemiga koos mitte nii väga. 


Teiseks niiöelda traditsiooniliseks toiduks said meil seekord keedetud oad (õpetus):


Koostisained: 
250g kuivatatud põldube (veski mati)
vett
2 tl soola
2 sl hakitud tilli


Eelneval õhtul panin oad külma vette aknalauale ligunema. Hommikul vahetasin vee. Lõuna paiku panin oad potti ja kallasin neile peale puhta külma vee (vett umbes kaks korda rohkem kui ube). Keetsin ube kuni olid peaaegu pehmed (umbes 45 minutit), seejärel lisasin 1 tl meresoola. Keetsin veel 15 minutit kuni oad olid pehmed. Kurnasin oad ja loputasin üle külma veega, jätsin nõrguma. Tõstsin pad kaussi, maitsestasin peensoola ja hakitud tilliga ning segasin ühtlaseks. 


Lisandid:  
Sõime kõrvale maasuitsusingi võileibu hapukurgiga ja mekkisime mõdu. 


Tagantjärele tähelepanekud, soovitused:  
Kuna algses õpetuses soovitati ube leotada 24h ja peale seda keeta veel 2-3h siis tabas mind ubade tunduvalt varajasem küpsemine üllatusena ja suutsin nad pisut liiga pehmeks keeta (retseptis panin enam-vähem õiged ajad, et sellist äpardust ei juhtuks). Ma arvan, et vahe seisneb ka sellest, et need põldoad olid suhteliselt pisikesed, suuremate puhul oleks kindlasti vaja ka pikemat keeduaega. Muidu olid täitsa maitsvad ja vastlapäeva sobivad. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar