9. nov 2011

Porgandikuklid

Pärmitaigna puhul on täpseid koguseid väga raske kirja panna, kuna kõik oleneb kasutatavast jahust (selle vee siduvusest). Aga proovisin ise tugineda suhteliselt täpselt sellele retseptile. Tegin poole kogusega.


Koostisained:
1/2 pakki kuivpärmi 0p
5dl mitmeviljakukli segu jahu (sisaldas ka pärmi) (300g) 15p
5 dl nisujahu (270g) 14p
2,5dl riivitud porgandit 0p
2,5dl käesooja vett 0p
200g rasvatut kohupiima 3p
1 sl õli 3p
1 tl soola


Ma teen pärmitaigent tavaliselt oma suures klaasist ahjupotis - sinna on pärast mugav käterätist tihendiga kaant peale susata. Samuti mul lihtsalt pole teisi suuremaid anumaid. 
Raputasin poti põhjale kusagil 2dl jahu, segasin sinna juurde pärmi ja soola. 
Lisasin pisut sooja vett (seekord võtsin kuumavee kraanist) ja segasin kõik segamini. Lisasin peenelt riivitud porgandi, kohupiima ja õli. Segasin kõik segamini ja jahuga vaheldumisi lisasin ülejäänud vee. 
Lõpuks, kui vesi sai kõik sisse segatud, lisasin ainult jahu, kuni tainas käte küljest lahti lasi. Lõpus tegin seda 1 sl haaval, et ikkagi minimaalne kogus jahu tainasse satuks - hilisema pehmuse nimel. Kogu selle aja sõtkusin suhteliselt aktiivselt tainast. Kuna olen üürikorteris ja meil siin nelja jalaga laud püsib kenasti kolme jala peal üleval (neljas on ikka ilu jaoks all) on taina sõtkumine ka omamoodi vaatepilt. 
Panin tainapalli peale puhtakäteräti ja potikaane ning tõstsin radika kõrvale 30 minutiks kerkima. Seejärel raputasin veel pisut jahu peale ja vormisin käte vahel pisikesed pätsikesed. 
Kuigi algretseptis on kästud laua peal ühesuurused jupikesed lõikuda, jätsin mina laual mäkerdamise ära ja toimetasin potis - sain kenast hakkama. 
Jätsin kuklid käteräti alla sooja kohta (minul läheb ahju soojendamisel pliidi osa ka soojaks, nii on seda jääksoojust hea ära kasutada) 20 minutiks kerkima. 
Küpsetasin 200 kraadi juures 20-30 minutit. Minul tuli kokku 16 ilusat ümmargust kuklit. Algselt ehmatasin ära, et said pealt pisut liiga krõbedad. Pritsisin siis kergelt veepritsiga üle ja jätsin käteräti alla jahtuma.
Üks kukkel on seega keskmiselt 2p.


Lisandid:
Esimesed närisime niisamuti ära. Teisele panin vahele imevähe võid ja mõned peterselli lehed. Mees lisas veel enda omale paksu viilu juustu. Hommikusöögiks tegin endale kuklid lõhe ning mustsõstramoosi täidisega - olid maitsvad ja kõhtu täitvad.


Tagantjärele tähelepanekud, soovitused:
Said väga mõnusad väljast krõbedad ja seest pehmed. Porgandi maitset küll väga tunda ei ole, järgmine kord tasuks porgandi osakaalu suurendada. Olid mõnusad ja pehmed ka järgmisel päeval (ei pannud kilesse, vaid hoidsin üleöö käteräti all). 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar