Puder hommikusöögina on üks vägagi tänuväärne toit. Kui tavalisest kaerahelbe pudrust (mina ise näiteks väga teistsuguseid putrusid ei tarbi - mannapuder on minu jaoks lausa vastik) niiöelda "kopp ette saab" siis saab putru teha lihtsate lisanditega või pudruhelveste varieerimisega vägagi maitsvaks ja toitvaks. Ausalt öelda pole ma enam ammu mingeid koguseid otseselt pudru tegemisel mõõtnud. Panen oma pisikese pudrupoti silma järgi "õige" kohani vedelikku täis ja siis lisan pisikese klaasi täie pudruhelbeid. Aga õilsa eesmärgi nimel olen siia midagi ikka tuletanud.
Koostisained:
1dl vett 0p
4dl 2,5% piima 5p
2dl (80g) 7-vilja pudruhelbeid 4p
1 tl kakaod (suhkruta) 0p
0,5tl soola
Panen potipõhja ligikaudu 1 dl jagu vett. Lasen selle kiirelt keema tõusta ja lisan piima.
Lasen piimal kuumeneda.
Enne keema tõusmist maitsestan piima soolaga ja panen korraga pudruhelbed ka sisse - nii keeb piim palju väiksema tõenäosusega üle. Segan kõik segamini ja lasen keema tõusta.
Peale seda keeran kuumuse madalamaks ja lasen pudrul omasoodu tegutseda, vahepeal käin segamas. Kuni puder on selline parajalt paks aga veel piisavalt vedel, et olla maitsev.
Seekord maitsestasin 1tl kakaoga ja oli väga mõnus. Vahest viskan juurde peotäie marju või näiteks 1 tl kaneeli.
Siis võtan poti tulelt ja jagan pudru enda ja mehe taldrikutele (kõigepealt paraja portsu endale ja siis ülejäänu kõik tema taldrikule).
Mul on sellised "spetsiaalsed pudrutaldrikud, mis kunagi vanast sööklast sain. Mulle nad hirmasti meeldivad, kuna on sellised toekamad ja hästi lihtsad. Hommikuti on mul tavaliselt justnimelt sellise taldriku järele isu.
Punktidest rääkides ma mõõdan endale kusagil 200g putru söömiseks, mis on ikka alla poole koguproduktist, seega arvestan 4p.
Lisandid:
Mina olen ikka seda usku, et putru tuleb moosiga süüa. Eriti hea on veel toormoosiga (selleks on sügavkülma omajagu karpe hea ja paremaga paigutatud). Mustasõstra moos on just selline hea vitamiinilaks enne toimetama asumist. Kõrvale jõime ingveri lisandiga mate teed. Profülaktika mõttes tilgutasin veel sisse ka mõned Carmolis tilgad. Hetkel on igal pool pisikud liikvel.
Tagantjärele tähelepanekud, soovitused:
Ma polnud varem kakao lisandit pudrule proovinud, aga nüüd ilmsel saab seda sagedamalt tehtud. Väga mõnus sai. Toekas algus pikale päevale.
Kajastan siin enda katsetamisi, nii õnnestumisi kui ka tähelepanuväärsemaid äpardusi kokkamisel. Mõnedele toitudele olen lisanud juurde kaalujälgijate "punktid", pole vaja kohtudes ära ehmatada. Üritan tehtut ka jäädvustada, arvestades aga oma teadmisi ja tehnoloogilisi lahendusi ei ole need ilmselt väga kunstinäituse väärilised. Samuti ei kavatse ma mitte kedagi käskida, vaid pigem räägin oma loo, mida teised saaksid soovi korral jälgida ja kujundada hoopis midagi palju rohkem enda oma.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar