Kasutasin 100 sarja "Kalaraamatu" retsepti - Fooliumilõhe basiiliku ja sidruniga. Lõhe sai ostetud seoses Maxima kampaaniaga ja olin oma ostuga ikka väga rahul. Ostsin pool kala ja sain sellest 700g fileed, 400g lõhekuubikuid (panin sügavkülma) ja 1 kalapea (puljongi keetmiseks - läks ka sügavkülma). Ja seda kõike alla 7 euri. Kala ise oli värske ja seega ei saanud ka lõpptulemus kuidagi mitte maitsev olla.
Koostisained:
700g lõhefileed (nahaga) 22,5p
2 küüslauguküünt 0p
0,75dl õli 14p
1 peotäis värsket basiilikut
1 tl soola
musta jahvatatud pipart
2sl sidrunimahla 0p
1 peotäis peterselli
Hakkisin basiiliku, peterselli ja purustasin küüslaugu ning segasin kõik ülejäänud ained peale kala omavahel marinaadiks.
Vooderdasin ahjuvormi fooliumiga (nii palju, et oleks võimalik hiljem ka pealt kinni katta). Asetasin sinna filee ja kallasin marinaadiga üle. Pintsli abil katsin kogu filee marinaadiga.
Panin fooliumi kinni ja tõstsin kala 1h külmkappi marineeruma. Iga 15 minuti tagant käisin ja pintseldasin kala pealmist osa veel marinaadiga üle.
Soojendasin ahju 190 kraadi juurde ja küpsetasin fooliumiga kaetult lõhet 30 minutit. Hiljem võtsin fooliumi pealt ära ja küpsetasin veel 7-10 minutit.
Kuna suurem osa marinaadist (või vähemalt pool sellest) jäi panni ahjuvormi põhja peale kala eemaldamist, siis arvan, et pole õige arvestada ka punktides kogu õli kogust. Mina arvestasin 100g küpsetatud lõhet on 4p väärt ja sinna juurde kusagil 1,5p eest õli. Ehk siis kokku 5,5p.
Lisandid:
Keetsin kõrvale köögiviljapuljongis (öko köögivilja puljongi kuubikuga) riisi, mida maitsestasin värske peterselliga ja köögiviljadest närisime kõrvale keedetud peeti.
Tagantjärele tähelepanekud, soovitused:
Kuigi ma juba vähendasin algretseptis toodud õli kogust, siis vähendaksin seda teinekord veelgi (0,5dl) ja pikendaksin marineerimise aega poole tunni võrra. Muidu oli vägagi maitsev ja mahlane lõpptulemus, saime seda kogust kaks päeva kahekesi nautida. Sidruni maitset oleks võinud pisut rohkem olla. Kahjuks mul polnud parajasti kodus värskeid sidruniviile, millega kala serveerida ja süüa - see oleks kindlasti maitset lisanud.
Kajastan siin enda katsetamisi, nii õnnestumisi kui ka tähelepanuväärsemaid äpardusi kokkamisel. Mõnedele toitudele olen lisanud juurde kaalujälgijate "punktid", pole vaja kohtudes ära ehmatada. Üritan tehtut ka jäädvustada, arvestades aga oma teadmisi ja tehnoloogilisi lahendusi ei ole need ilmselt väga kunstinäituse väärilised. Samuti ei kavatse ma mitte kedagi käskida, vaid pigem räägin oma loo, mida teised saaksid soovi korral jälgida ja kujundada hoopis midagi palju rohkem enda oma.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar