Koostisained:
Eelkergitamise tainas:
80 ml vett
80 ml 2,5% piima 1p
4g kuivpärmi 0p
150g nisujahu 7,5p
2 sl suhkurt 2p
Järelkergitamise tainas:
1 muna 2p (osa pealt määrimiseks)
37g õli 7,5p
150g jahu (20g sellest täistera) 7,5p
1 tl soola 0p
Täidis:
200g väiksemaid e-ainete vabu viinereid (18 tk) 12p
100g juustu 9p
Kuna, minu ajagraafik oli kummaliselt auklik, siis katsetasin uut moodi pärmitaina tegu.
Alguses tegin nii nagu ikka. Vee ja piima segu lasin käesoojaks (ei tohi liiga kuum olla). Segasin kuivpärmi ja suhkru jahule juurde. Kallasin piima potti ja lisasin kuivained. Segasin korralikult ja jätsin 30 minutiks sooja kohta käteräti ja poti kaane alla kerkima.
Lõin muna lahti, osa sellest (ligikaudu kolmandiku) panin kõrvale hiljem pealt määrimiseks. Mõõtsin välja õli. Peale 30 min möödumist segasin muna, õli ja jahu järk-järgult tainale juurde ja sõtkusin kõik korralikult ja mõnuga läbi - tasuta jõusaal.
Kuna kohe ei saanud hakata küpsetama, ega ka peale 1,5h möödumist, kuna oli vaja loengusse minna, siis panin taina külmkappi kerkima.
Peale ligikaudu kuue tunni möödumist võtsin taina külmkapist välja ja see oli korralikult kerkinud.
Tegelikult peaks tegema nüüd nii, et teed pirukad valmis ja jätad kaheks tunniks toatemperatuurile taina soojenema. Mul selleks aga aega ei olnud (kiirustasin trenni).
Seega rullisin taina õhukeseks ja nuputasin välja, kuidas ta viineritele ümber mässin. Algselt proovisin nii, et lõikasin sobivad ristkülikud tainast välja. Panin sinna keskele tükikese juustu ja peale viineri, siis mässisin taina ümber ja näpistasin otsad kinni, asetasin lõikekohaga allpool küpsetuspaberiga kaetud pannile.
Teise variandina proovisin nii, et asetasin viinerid juustuviilakatega pikuti üksteise kõrvale ja rullisin (nagu nt kaneelirulli) kokku poole, seejärel lõikasin viinerite vahekohtadest pirukad välja.
Kokkuvõtteks mässerdamist on mõlemal viisil sama palju.
Jätsin valmis vormitud pirukad siis 50 minutiks toatemperatuurile kerkima. Peale seda pintseldasin lahti löödud munaga üle ja küpsetasin 200 kraadi juures ahju keskel ligikaudu 15 minutit, kuni olid pealt mõnusalt krõbedad ja kuldsed. Panin nad siis restile ja asetasin puhta köögirätiku peale ja tormasin uksest välja, et mitte bussist maha jääda. Punktide seisukohast sain ma 18 pirukat, seega ühe piruka väärtuseks on ligikaudu 3p
Tagantjärele tähelepanekud, soovitused: Paneksin natukene vähem õli ja lisaks pirukatele sisse tükikese paprikat (hetkel kodus ühtegi polnud).
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar