Puljong:
630g sea suitsuraguud
1 koorega sibul
1 koorega porgand
7-8 musta pipra tera
2 loorberi lehte
vesi
Supp:
ligikaudu 2l puljongit
170g lahjat liha (kontode küljest)
250g kartult (4 keskmist kartulit)
250g keedetud peeti
1 suurem porgand
1 väga väike kapsapea
1 keskmine sibul
3 küüslaugu küünt
270g purustatud tomati konservi (1/3 purgist)
2 tl punase veini äädikat
4 tl õli
vesi
sool, pipar
Panin kondid supipotti, kallasin üle külma veega ja panin keema. Tegin seda suhteliselt kõrge temperatuuriga, et liha läheks võimalikult kiirelt keema.
Ootasin kuni vesi keema hakkas. Keetsin mõned minutid ja seejärel valasin vee minema, kurnasin sealt liha välja. Loputasin liha jooksva vee all ja pesin poti puhtaks.
Nüüd panin uuesti liha veega keema. Kui vesi hakkas keema, riisusin vahukulbiga tekkinud uue vahu ja lisasin puhtaks pestud köögiviljad ning muud maitseained. Lasin tasasel kuumusel puljongil kusagil 1,5h keeda.
Peale seda kurnasin puljongi ja jätsin kondid lihaga jahtuma.
Puljongi keemise ajal olin jõudnud puhastada ja tükeldada kuubikuteks kõik vajaminevad köögiviljad.
Panin praepanni tulele ja lisasin sinna 2 tl õli. Praadisin sibula klaasjaks. Seejärel lisasin tomatikonservi ja maitsestasin pipra-soolaga. Lasin natukene haududa ja lisasin ka pisut vett, et segu vedelam oleks.
Panin supipoti uuest tulele ja panin põhja 2 tl õli. Kui õli oli kuumenenud, siis panin sinna porgandi. Segasin kiirelt läbi ja mõne aja pärast lisasin ka kapsa ribad. Peale 4 min praadimist, lisasin eelnevalt tehtud puljongi. Hakkasin jahtunud kontide küljest liha puhastama
Kui tomati-sibula segu oli juba kusagil 5-7 min podisenud, lisasin sinna varasemalt keedetud peedi kuubikud. Segasin segamini ja lasin mõned minutid haududa. Seejärel lisasin 2 tl punase veini äädikat. Segasin ja küpsetasin veel mõned minutid. Tõstsin kõrvale oma aega ootama.
Lisasin supile kartulikuubikud. Ja kui olin lihaga ühele poole saanud, siis ka selle.
Kõige viimasena segasin juurde pressitud küüslauguküüned
Punkte arvestasin seekord KJ punktiloetelu järgi, kus lihasupile on portsjoni kohta (300 ml) pandud 4p
Kokku tuli selliseid portsjoneid nende koguste kohta kusagil 5-6
Lisandid:
Hapukoor, rukkileib ja hakitud petersell
Tagantjärele tähelepanekud, soovitused:
Aeganõudev on see toit küll, kuid tulemus oli seda kõike väärt. Tavaliselt borši puhul suitsukonte ei kasutata, kuid minule selline kooslus väga meeldis!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar