18. märts 2012

Pirukad kolme erineva täidisega.

Kasutasin taina jaoks seda retsepti. Retsepti leidsingi sellest inspireerituna, et tahtsin seentest miskit valmistada. Nii sündisidki seenepirukad. Kuna mul aga tainast veel üle jäi, siis tegin ka liha-vorsti pirukaid ja lõpuks veel toorjuustu-mustika omi ka.


Seenetäidis:
7 suurt šampinjoni
1 väike sibul
mõned sl hapukoort
2 sl kahitud tilli
soola
pipart
1 sl õli
väikeste kuubikutena juustu


Hakkisin sibula peenikeseks ja praadisin kuumas õlis klaasjaks. Lisasin peeneks hakitud seened. Maitsestasin soola ja pipraga ning kuumutasin kuni seentest tulnud vedelik ära auras.Võtsin panni tulelt ja lisasin tilli. Tõstsin seened kaussi jahtuma. Hiljem lisasin hapukoore ja segasin täidise ühtlaseks.


Liha-vorsti täidis:
umbes 80g praetud liha (minul oli veinimarinaadis)
6 viilu keeduvorsti (100% liha ;) )
1/3 paprikat
3 sl toorjuustu (kuhjaga)
1 sl hapukoort
cayenne'i pipart


Hakkisin liha, vorsti ja paprika pisikesteks kuubikuteks. Segasin hulka toorjuustu ja hapukoore. Maitsestasin cayenne-i pipraga.


Pirukaid sain soolaste täidistega kokku umbes 2 ja pool plaaditäit (magusad olid siis ülejäänud pool). Pirukaid tegin nii, et raputasin lauale pisut jahu, siis kummutasin kogu pärmitaigna lauale ja hakkasin otsast tainast kätega õhukeseks venitama ja mudima. Venitasin suhteliselt suure pikliku platsi (klaasist suurema), panin sinna keskele 1 tl täidist. Tõstsin äärmise taina serva kogu taina poole üle täidise ja lõikasin klaasi abil sealt poolkuu kujulise piruka välja (tuleb kontrollida, et klaas lõikaks läbi mõlema taina kihi nii ülemise kui alumise). Nii saab teha pirukaid suhteliselt kiirelt - tehnika õpitud oma emalt.


Kuna meil ainult kaks sööjat, siis pooled pirukad rändasid sügavkülma. Proovisin just järele, et sügavkülmast võetuna maitsevad ka mõlemad pirukad väga hästi. Sügavkülmast pirukad taldrikule, mõned minutid mikrolaineahjus ja voilaa ongi soojad pirukad tee kõrvale olemas. 




Toorjuustu täidisega pärmitaigna "pirukad":


3 kuhjaga sl toorjuustu
2 peotäit mustikaid (külmutatud)
1 sl tärklist
1sl suhkurt
vanillisuhkurt


Segasin kõik koostisained omavahel. Algselt proovisin teha pirukaid samuti, nagu soolaste täidistega. Kuid kuna see möks sai ikkagi liiga vedel. Siis tegin hoopis muffinivormidesse pärmitaigna põhjaga toorjuustu korvikesi. 


Vooderdasin vormi õhukese kihi pärmitaignaga. Lisasin 1 kuhjaga teelusika täidist ja viimastest taignajääkidest voolisin täidise peale panemiseks pisikesed taigna kuulikesed.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar